Toelatingseisen Turkse universiteiten

Het aantal internationale studenten dat kiest voor een studie in Turkije is meer dan verdubbeld sinds 2006. In het jaar 2011-2012 waren er meer dan 25.000 buitenlandse studenten ingeschreven bij één van de universiteiten. De redenen om te kiezen voor Turkije zijn verschillend. De combinatie van goed onderwijs en laag collegegeld wordt door veel studenten als meest interessant gezien. Zie jij studeren in Turkije ook wel zitten, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Lees dan verder.

Universiteiten in Turkije

In Turkije vind je zo’n 175 verschillende universiteiten. Daarvan zijn er 104 staatsuniversiteiten en 74 privé-universiteiten. De meeste van deze instellingen zijn nog jong. Als je bedenkt dat er in 1970 nog maar 8 universiteiten waren, kun je stellen dat dit aantal de laatste jaren explosief is gestegen. Bilkent University in Ankara en Boğaziçi Universityin Istanbul zijn veruit de populairste universiteiten voor buitenlandse studenten.

Toelatingseisen

Wil je je aanmelden bij een Turkse universiteit, dan gelden er een aantal toelatingseisen. Elke universiteit heeft de mogelijkheid om zelf de eisen voor toelating te bepalen. Daarom is het raadzaam om bij de desbetreffende universiteit na te vragen. Vaak staan deze toelatingseisen ook toegelicht op de website van de universiteit zelf.

Er gelden uiteraard ook andere toelatingseisen voor een bachelor- en masterprogramma. Daarnaast kunnen er ook opleidingsspecifieke eisen gesteld worden. Als je een bachelor-programma wilt volgen zul je in de meeste gevallen moeten beschikken over een vwo-diploma. Daarnaast kan een universiteit nog extra eisen stellen wat betreft kennis, zoals kennis van natuurkunde en wiskunde. In sommige gevallen zul je ook een toets moeten afleggen om aan te tonen dat je over voldoende kennis beschikt. Dit examen, ook wel YÖK (Yüksekögretim Kurulu) genoemd, is een test van de Raad voor het Hoger Onderwijs. Voor toelating moet deze met een voldoende worden afgelegd.

Taaleisen

Bij de Turkse universiteiten die internationaal zijn georiënteerd, geldt ook een taaleis. Je zult over een bepaald niveau van Engels moeten beschikken, omdat de colleges over het algemeen in het Engels gegeven worden. Je zult aan moeten tonen dat je over dit niveau beschikt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van het afleggen van een TOEFL-examen. Als je niveau van Engels onvoldoende blijkt, dan zul je vaak een voorbereidend programma moeten volgen alvorens je met je echte programma mag beginnen.

Collegegeld

Als je bij een privé-universiteit colleges wilt volgen, houd dan rekening met een collegegeld van enkele duizenden euro’s. Een staatsuniversiteit is een stuk goedkoper en daarmee ook aantrekkelijker voor het merendeel van de Nederlandse studenten. Deze bedragen kunnen overigens per universiteit verschillen en vraag het daarom altijd na bij de universiteit zelf. Over het algemeen zul je tussen de 200 – 700 euro kwijt zijn.

Studiepunten en diploma

Turkije maakt ook gebruik van het European Credit Transfer System (ECTS), dat inhoudt dat Nederlandse studiepunten daar geldig zijn en je Turkse studiepunten hier.