Studeren in Turkije

Wil je studeren in het buitenland? Nieuwe mensen ontmoeten en je rugzak vullen met mooie ervaringen? Er zijn natuurlijk legio landen waar je naar toe kunt, maar heb je weleens gedacht aan Turkije?

Waarom Turkije?

Iedereen kent Turkije natuurlijk als een vakantieland, maar Turkije heeft veel meer te bieden dan alleen zon, zee en strand. Een land met een rijke historie en dat zie je terug in grote steden als Istanbul en Ankara. Steden die zich prima kunnen meten met andere wereldsteden en waar ook het studentenleven volop aanwezig is.

Het onderwijssysteem

Het onderwijssysteem in Turkije ziet er wat anders uit dan in Nederland. Zo wordt er geen onderscheid gemaakt tussen hoger beroepsonderwijs of wetenschappelijk onderwijs. Een universitaire opleiding in Turkije is daarom het beste te vergelijken met een HBO-opleiding in Nederland. De universiteiten bieden vierjarige opleidingen, welke worden afgesloten met een diploma. Het niveau van dit diploma is vergelijkbaar met een bachelordiploma bij ons. Op de universiteiten die Engels als onderwijstaal krijg je een bachelorgraad.

Na het behalen van het diploma kan een jaar verder gestudeerd worden voor een specialisatiecertificaat. Of je volgt een vervolgprogramma van anderhalf jaar (zonder scriptie) of twee jaar (met scriptie). Het diploma dat je dan behaald staat ongeveer gelijk aan een mastergraad in Nederland.

Taal

Er zijn genoeg studiemogelijkheden in Turkije, maar het is natuurlijk wel handig als de studie die jij wilt doen ook in het Engels wordt gegeven. Er zijn een aantal universiteiten waar Engels de onderwijstaal is (Bogazici Universitesi, de Orta Dogu Teknik Universitesi en de Bilkent Universitesi) en universiteiten die bepaalde studierichtingen tweetalig aanbieden. Heel soms zijn er onderwijsprogramma’s die in het Duits of Frans worden aangeboden, maar doorgaans moet je hiervoor bij de particuliere instellingen zijn.

Studiemogelijkheden

Turkije kent 2 soorten instellingen die hoger onderwijs geven, de staatsuniversiteiten en de private universiteiten. Die laatste groep mag geen winst maken, maar deze universiteiten zijn vaak wel wat duurder. De staatsuniversiteiten worden opgericht bij wet en moeten erkend zijn door de Raad voor Hoger Onderwijs (YÖK).

De meest gangbare studierichtingen vind je zeker terug op één van de vele universiteiten die Turkije rijk is. Het is dus belangrijk om te kijken waar jouw studie wordt onderwezen en of er de mogelijkheid is voor jou om deze op die universiteit te volgen. Als buitenlandse student moet je meestal een toelatingsexamen doen, maar elke universiteit heeft hiervoor zijn eigen eisen.

Goed voorbereiden

Voor je daadwerkelijk een studie gaat volgen in Turkije is het belangrijk om je avontuur goed voor te bereiden. Kun je gebruik maken van een uitwisselingsprogramma, zoals bijvoorbeeld de Erasmusuniversiteit kent, dan zullen een hele hoop zaak voor je geregeld worden. Ga je echter op eigen houtje, zorg dan dat je goed voorbereid bent, om het beste uit je buitenlandse studietijd te halen en niet voor verrassingen te komen staan. Op internet vind je talloze tips, dingen waar je aan moet denken en ervaringen van studenten die je voor gingen. En uiteraard kun je ook de universiteiten bekijken en alvast wat sfeer proeven.

Dus studeren in Turkije? Waarom niet! Een mooie ervaring in een land dat misschien best vertrouwd voelt, waar je cultuur kunt snuiven, nieuwe mensen kunt ontmoeten en ook nog eens studiepunten haalt! Een waardevolle ervaring, die je de rest van je leven meeneemt en die prima staat op je cv!