Studentenhuisvesting in Turkije

Studeren in Turkije is een fantastische ervaring. Om er te kunnen studeren heb je wel huisvesting nodig. Voor buitenlandse studenten in Turkije zijn er veel mogelijkheden. Hierbij zijn richtlijnen uiteengezet aangaande wat je als student kan verwachten als je in Turkije wilt gaan studeren, maar ook waar je terecht kan om vanuit Nederland huisvesting in Turkije te regelen. Vanuit het buitenland huisvesting regelen is namelijk niet altijd eenvoudig.

Via de universiteit

Studentenhuizen

De Turkse overheid bezit op verscheidene locaties studentenhuizen waar alle studenten in Turkije, dus ook buitenlandse studenten die in Turkije studeren, gebruik van kunnen maken. In de buurt van een universiteit zijn er meestal meerdere studentenhuizen te vinden. De kamers zijn voor één of meerdere personen. In de meeste studentenhuizen zijn er en-suite kamers, met andere woorden met een eigen aangrenzende badkamer. De prijzen variëren zeer door de diversiteit in wat er geboden wordt in een studentenhuis, maar de kamers zijn over het algemeen erg betaalbaar. Meestal is er een keuken waar je zelf kan koken. Soms is er een cafetaria of bar.

Campus

Verschillende universiteiten bieden studenten de mogelijkheid om op de campus te verblijven. Het verblijf op een campus is onderhevig aan criteria. Er zijn verblijven voor één of meerdere personen. De kamers zijn gemeubileerd. Je dient zelf je eigen textiel mee te nemen. Je deelt de keuken en de badkamer met anderen. Soms zijn er eetgelegenheden op de campus gesitueerd, waar je tot laat eten kan kopen.

Op campus wonen heeft voordelen op de studentenhuizen. Door in een kamer op campus te verblijven heb je meer contact met andere studenten en meer mogelijkheden om deel te nemen aan activiteiten buiten de colleges om. Een kamer kost van 30 tot 300 dollar (USD) per maand, afhankelijk van welke faciliteiten er worden geboden. Aan het begin van het universitair collegejaar wordt gekeken welke capaciteit er aan kamers is.

Particuliere woonruimte

Naast het regelen van woonruimte via de universiteit is het mogelijk om jouw eigen woonruimte te regelen. Een nadeel daarvan is dat je minder in aanraking komt met studenten van de universiteit waar je studeert. Een voordeel is dat je meer in aanraking kan komen met de Turkse bevolking.

Woonruimte met anderen

Een mogelijkheid is om met anderen (bijvoorbeeld andere studenten van dezelfde of een andere opleiding) een appartement te huren. Voordeel is dat je zelf meer inspraak heb op de faciliteiten en locatie van de woonplek. Je kan dan veel kosten met elkaar delen. Het kan ook nog gezellig zijn. Een nadeel kan zijn dat je minder privacy hebt, maar dat speelt ook in studentenhuizen en op campus.

Een kamer in een dergelijk appartement kan per maand variëren van 200 tot 500 dollar (USD).

Alleen

Een andere mogelijkheid is om alleen een woonruimte te betrekken. Een nadeel is dat je zelf alle kosten zal moeten betalen. Aan de andere kant heb je complete zeggenschap over jouw woonruimte.

Hulp bij het vinden van huisvesting

Om hulp te krijgen bij het vinden van woonruimte kan je contact opnemen met de universiteit waar je gaat studeren. Bij elke universiteit is een afdeling die je kan helpen. De afdeling kan verschillende namen hebben, namelijk: ‘Dormitories Administration’, ‘Student Affairs Office’ of ‘International Student Assistance’. Op de website van jouw universiteit kan je meer informatie vinden. Als je de hulp van een dergelijke afdeling inroept, is de kans heel groot dat je woonruimte zal vinden. Zo’n afdeling heeft zich op alle mogelijkheden op campus, in studentenhuizen en de appartementen in de universiteitssteden die aan studenten verhuurd worden.