Verschillen in cultuur en gebruiekn

Als je een reis naar Turkije maakt, zul je ongetwijfeld grote verschillen ontdekking in cultuur en gebruik. Zo zul je in de meer toeristische gebieden voornamelijk te maken krijgen met de westerse gebruiken en weinig merken van de traditionele Turkse cultuur. Ook in de grote steden zul je een mix tegenkomen van traditionele en moderne gewoonten.

Doorgaans is de manier van omgang relatief formeel, maar daarentegen zijn de meeste Turken vrij expressief. Dat laatste uit zich voornamelijk in het gebruik van hun handen tijdens het praten. Een begroeting van bekenden vindt bovendien zeer uitgebreid plaats, met omhelzingen en kussen op beide wangen.

Beleefdheid en respect zijn één van de belangrijkste onderdelen van de Turkse cultuur. Voornamelijk in de omgang tussen familieleden en vrienden, worden deze elementen sterk gewaardeerd. Daarbij is ook gastvrijheid een onderwerp wat voor Turken hoog in het vaandel staat. Vrienden en familie komen regelmatig samen om te eten en drinken. Dit hangt voor een groot deel samen met de levensovertuiging van de islamitische samenleving.

Turkse keuken

De Turkse keuken bestaat uit een combinatie van invloeden uit het gebied om de Middellandse Zee en uit het Midden-Oosten. De menukaart is meestal erg divers, waarbij Kebab één van de meest populaire gerechten is. Bovendien wordt er in de Turkse keuken overvloedig gebruik gemaakt van olijfolie en wordt er veel rijst gegeten. Let er overigens op dat gerechten vrij pittig kunnen zijn.

Tegenwoordig spreken veel Turken, naast hun eigen voertaal, ook vaak Engels, Duits, Frans en Italiaans. Vooral in de toeristische gebieden wordt er een aardig woordje over de grens gesproken, waardoor een goede communicatie mogelijk is.

In Turkije kun je met de Turkse Lira betalen. Het is echter op veel plaatsen ook mogelijk om met Euro´s te betalen, maar hou dan goed de wisselkoers die gehanteerd wordt in de gaten. Het is namelijk meestal niet voordeliger om met Euro´s te betalen. Het beste kun je daarom bij één van de vele pinautomaten de lokale valuta pinnen, zodat je precies weet wat je betaalt.

Onderhandelen

Tot slot is het in Turkije gebruikelijk om te onderhandelen over de prijs van een product of dienst. Hoewel het niet altijd wordt gewaardeerd, kun je zelfs voor de prijs van een overnachting in een pension of hotel, onderhandelen. Door voorzichtig af te tasten, bestaat de mogelijkheid dat je een aanzienlijke korting kunt krijgen.

Over een prijs onderhandelen bij een restaurant is overigens verre van gebruikelijk. Het is gebruikelijk dat je de prijs betaalt die op de rekening staat. Hou daarbij wel de prijzen van de kaart in de gaten en mocht je iets aangeboden krijgen waarvan de prijs niet wordt vermeld, vraag er dan naar. Naast de prijs voor het eten en drinken, wordt er soms ook een tarief voor de service betaalt. Worden er geen servicekosten in rekening gebracht, dan wordt een fooi rond zeer gewaardeerd.