Het hoger onderwijssysteem in Turkije

Het hoger onderwijs in het buitenland is vaak niet op dezelfde manier opgebouwd als in Nederland. Wel beginnen steeds meer landen het Bachelor/Master systeem toe te passen. Op deze manier is het gemakkelijker om studiepunten te verdienen in het buitenland. Daarom kiezen tegenwoordig meer en meer studenten ervoor om te studeren buiten Nederland. Turkije behoort daarbij ook tot de mogelijkheden.

Turkije volgt net zoals Nederland de BAMA structuur. Studeren in Turkije geeft dus recht op de bijbehorende ECTS-studiepunten. Toch is het onderwijssysteem niet helemaal hetzelfde. Zo kent het land bijvoorbeeld geen binair systeem in het hoger onderwijs. Dit houdt in dat zowel een HBO-opleiding als ook een wetenschappelijke opleiding beide op een universiteit gevolgd worden. In tegenstelling tot Nederland telt een wetenschappelijke Bacheloropleiding aan de universiteit in Turkije vier jaar in plaats van drie. Daarna kan de student er dan ook voor kiezen om een Master opleiding te doen. Deze duurt op zijn minst twee jaar.

In Turkije worden de meeste opleidingen ofwel in het Turks, ofwel in het Engels aangeboden. Wel moet er bij een opleiding in het Engels vooraf een examen worden afgelegd. Dit moet gebeuren voor de aanmelding aan een universiteit.

Verder bestaan er in Turkije twee soorten scholen; openbare en particuliere. De openbare universiteiten zijn vaak gratis of goedkoop. Particuliere universiteiten zijn een stuk duurder en meestal kunnen alleen rijke studenten in Turkije zich dit veroorloven. Van de 165 universiteiten zijn er momenteel maar 62 particulier. Enkel 8 procent van de studenten geniet hoger onderwijs aan een particulier instituut, ook wel bekend als een foundation universiteit.

In Turkije volgen niet alle scholen een gecentraliseerd systeem. Dit betekend ook dat niet alle scholen van gelijke kwaliteit zijn. Over het algemeen is het onderwijssysteem in Turkije wel iets pittiger dan in Nederland. Een Bacheloropleiding staat daar gelijk aan een wetenschappelijke Bacheloropleiding in Nederland. De reden hiervan is het unitair systeem waar in Turkije gebruik van wordt gemaakt. Er wordt daar namelijk geen echt onderscheid gemaakt tussen een opleiding op Bachelorniveau en een universitaire opleiding. Gezien de strenge toets die Turkse studenten moeten maken voordat ze aangenomen worden aan de universiteit volgt uiteindelijk ook maar 40 procent van de deelnemers een opleiding daar.

Naast een Bachelor en Master kun je in Turkije ook een opleiding aan de beroepshogeschool volgen. De opleidingen die hier aangeboden worden duren over het algemeen maar twee jaar. Deze opleidingen worden afgesloten met een Associate Degree.

Naast de structuur die op Turkse universiteiten gevolgd wordt, moet je ook rekening ermee houden dat er andere leermethoden gebruikt worden in Turkije. Als je in Nederland al een (deel van een) hogere opleiding hebt gevolgd zal dat best even wennen zijn. Informeer je dus goed over alle mogelijkheden EN consequenties wanneer je ervoor kiest om in Turkije een opleiding te volgen.