De kosten van levensonderhoud voor studenten

Ben jij van plan om een internationale opleiding te gaan volgen in Turkije? Dat is helemaal gaaf natuurlijk. Wel moet je je van te voren goed voorbereiden zodat je weet wat je te wachten staat. Een van de belangrijkste zaken die je moet weten zijn de onderhoudskosten die je te wachten staan wanneer je in Turkije gaat studeren. Nu zijn landen in die regio over het algemeen flink wat goedkoper dan Nederland, toch wil je goed voorbereid zijn zodat je niet voor onnodige kosten komt te staan. Ook is het van belang om even na te gaan of je recht hebt op een volledige studiebeurs wanneer je in het buitenland gaat wonen. Over het algemeen is dit geen probleem, maar vraag het even na. Betalen je ouders je studie en komen ze je ook tegemoet in het levensonderhoud dan is dat natuurlijk helemaal prima.

Studiekosten

Deze kosten vallen wellicht niet onder kosten voor levensonderhoud, je moet er wel rekening mee houden in je maandelijkse budget. De studiekosten zijn in Turkije relatief lager dan in Nederland, toch kunnen deze kosten ook flink oplopen. Het hangt er eigenlijk geheel vanaf of je aan een staatsinstelling gaat studeren of toch voor een particuliere universiteit kiest. Verder zijn de kosten ook afhankelijk van het studieprogramma dat je gaat kiezen. Over het algemeen kun je rekenen op een paar honderd euro tot € 1.250,- per jaar voor staatsinstellingen. Particuliere instelling zijn een stuk duurder en de kosten hiervoor kunnen al gauw oplopen tot € 16.000,- per jaar. Verder zijn engelstalige programma’s duurder dan studieprogramma’s in het Turks. Boeken en andere vergoedingen kunnen oplopen tot € 150,- per semester.

Huisvesting

Sommige universiteiten bieden slaapzalen om de huisvestingskosten voor studenten laag te houden. Als je graag een eigen kamer wilt, of je universiteit geen slaapzalen biedt, dan kan dat al vanaf 100 euro per maand. Als je van iets meer luxe houdt dan is een appartementje voor 200 euro per maand echt alles wat je nodig hebt.

Boodschappen

Turkije is op dit gebied echt een stuk goedkoper dan Nederland, maar wel alleen als je weet waar je shoppen moet. In plaats van naar grotere supermarkten te gaan kun je alles voor de helft van de prijs vinden op lokale markten. De producten daar zijn niet alleen maar goedkoper, ze zijn over het algemeen ook verser en smaken beter. Bovendien ondersteun je daarmee ook nog eens de lokale economie. Voor boodschappen moet je rekenen op een extra 50 tot 100 euro per maand.

Overige kosten

Vaak zijn de kosten voor energie en water inbegrepen bij de kost voor huisvesting. In sommige gevallen moet je hier althans apart rekening mee houden. In de meeste gevallen ben je hier niet meer dan 20 euro per maand aan kwijt.

Hou er rekening mee dat dit alleen maar de basiskosten zijn. Tenzij je gelijk naast of in de Universiteit verblijft zul je ook kosten moeten meerekenen voor vervoer. Taxi’s en bussen zijn in Turkije ontzettend goedkoop. Wellicht heb je ook recht op vervoerskosten door je studiebeurs. Je OV Chipkaart werkt in Turkije echter niet.

Wanneer je ook nog een beetje plezier wilt hebben kun je bij het totaalbedrag nog een aantal tientjes erbij liggen. Uitgaan kost natuurlijk ook wel wat. Verder zul je er rekening mee moeten houden dat je wellicht een paar kleren in Turkije wilt aanschaffen en leg ook elke maand iets opzij voor noodgevallen.

Met een volledige beurs kun je in Turkije leven als een koning. Dat houdt uiteraard niet in dat je zomaar geld over de brug moet gooien. Verder kun je in Turkije gemakkelijker besparen als je even goed zoekt.