Woonvergunning

Een belangrijke stap bij het kopen van een woning is de woonvergunning, dit wordt in Turkije de iskan genoemd. Deze moet aangevraagd worden in de gemeente waar de woning staat, hierin zullen alle specificaties van het gebouw staan waaronder de grootte, eigenaarsnaam en waar de woning voor gebruikt zal worden.

Vaak kan een bemiddelingsbureau hierbij helpen, vooral als je niet bekend bent met de wetten en regelgeving van Turkije. Er zijn namelijk al twee verschillende soorten iskan, een algemene en een individuele. Ook wordt de iskan soms onder de naam yapi kullanama izni afgegeven (een modernere vertaling van woonvergunning). Dit kan voor behoorlijk wat verwarring zorgen dus zorg ervoor dat je zeker weet welke papieren je nodig hebt. Als je niet precies weet welke papieren benodigd zijn en hier ook niet gemakkelijk achter kan komen is een bemiddelingsbureau een goede uitkomst.

Mocht je het toch zelf uit willen zoeken doe dan veel onderzoek online of vraag bij de gemeente waar je komt te wonen welke vergunningen je precies nodig hebt bij jouw woning. Je wilt namelijk niet achteraf te horen krijgen dat je de verkeerde vergunning hebt getekend.

De kosten voor de woonvergunning kunnen door de koper of de verkoper betaald worden afhankelijk van de afspraken die gemaakt zijn. Hoe hoog de daadwerkelijke kosten zijn is in elk geval anders en worden door de gemeente berekend. Alle belastingen om de koop heen moeten al volledig betaald zijn voordat de woonvergunning verkregen kan worden.