Verplichte zorgverzekering

Verplichte zorgverzekering in Turkije

Nederlanders die emigreren worden geregistreerd in de basisadministratie van Den Haag. Dat houdt in dat zij geen vaste woon- en verblijfplaats binnen de Nederlandse grenzen meer hebben en zich niet kunnen verzekeren ingevolge de Nederlandse Zorgverzekeringswet. Indien u niet via een werkgever of uitkeringsinstantie verzekerd bent dient u zich volgens de Turkse wet in Turkije te verzekeren. Ook wanneer u wél verzekerd bent moet u zich melden bij het SGK voor een registratie wat recht op behandeling met zich meebrengt.

Turkije zegt hierover: ” Vanaf 1 januari 2012 is iedereen die in Turkije woont verplicht zich te verzekeren. Indien men geen aanspraak kan maken op het zorgstelsel in het land van herkomst of geen privéverzekering in Turkije heeft en langer als een jaar in het land wenst te verblijven, dient men dit bij de Nationale Sociale Zorgverzekeraar (SGK) in Turkije te melden. Bij ontbreken van een zorgverzekering vanuit het thuisland dient men met een inkomensverklaring een premie op te laten stellen bij het SGK. Deze inkomensvaststellingen worden verzorgd door de SGV (een onderdeel van de SGK).” Anno 2013 is de maximale premie TL380,- pm en is alleen geldig binnen Turkije.

Bij het afsluiten van een particuliere ziektekostenverzekering in Turkije stelt u zelf het pakket samen. Dus tot hoeveel behandelingen revalidatie- of fysiotherapie, tot welk bedrag dokters- en/of ziekenhuisbehandelingen en de hoogte van de buitenlanddekking gaat. De premie wordt verder gerelateerd aan uw huidige medische situatie en leeftijd.

Sommige maatschappijen weigeren mensen boven de 60 jaar te verzekeren vanwege het verhoogde risico, het SGK mag u echter nooit weigeren. Als u AOW’er bent en permanent naar Turkije wenst te verhuizen raadpleegt u het best eerst de SVB.