In Nederland behaalde diploma’s bij emigratie naar Turkije

Veel Nederlanders overwegen naar het buitenland te emigreren. De redenen daarvoor zijn heel divers. Als u in het buitenland wilt gaan werken of een aanvullende opleiding wilt gaan volgen, is het van belang dat u relevante diploma’s heeft. Nederlandse diploma’s zijn niet zonder meer geldig in het buitenland. Wilt u uw Nederlandse diploma’s in het buitenland gebruiken, dan zult u uw diploma’s moeten laten legaliseren of erkennen.

Instanties die hierbij helpen

In Nederland zijn een aantal instanties die helpen bij het legaliseren en beschrijven van uw diploma’s. Deze instanties zijn het DUO (het vroegere IBG), de SBB en het Nuffic. Bij welke instantie u moet zijn, is vooral afhankelijk van de diploma’s die u heeft.

Voortgezet onderwijs: DUO

Veel landen erkennen een Nederlands diploma pas als het gelegaliseerd is. Legalisatie zorgt ervoor dat buitenlandse autoriteiten weten dat het diploma rechtsgeldig is. Het legaliseren van diploma’s voor het voortgezet onderwijs doet het DUO.

Middelbaar beroepsonderwijs: SBB

Voor diploma’s voor het middelbaar beroepsonderwijs (MBO) kunt u bij het Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een certificaatsupplement aanvragen. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd welke vaardigheden en competenties u heeft opgedaan tijdens uw opleiding. Het supplement is in zowel het Engels als het Nederlands gratis te downloaden. U kunt ook een supplement van oudere opleidingen die niet in het Code Centraal register zijn opgenomen of een supplement met uw persoonlijke gegevens erin. Aan het opvragen van deze supplementen zijn wel kosten verbonden.

HBO/WO: Nuffic

Voor een diplomabeschrijving voor het hoger onderwijs kunt u terecht bij het Nuffic. Het Nuffic verstrekt diplomabeschrijvingen in het Engels of op verzoek in het Spaans.

Statusverklaring

Naast legalisering van het diploma, wordt er ook vaak gevraagd naar een statusverklaring. Een statusverklaring beschrijft wat je diploma waard is. Een uitgebreide statusverklaring kan bij het DUO aangevraagd worden. Daarbij kunt u zelf aangeven of u deze verklaring in het Nederlands of in het Engels wilt. Zo’n uitgebreide statusverklaring is op naam gesteld en beschrijft welke diploma’s u heeft behaald. Daarbij wordt ook vermeld in welke vakken u examen heeft gedaan. Er zijn uitgebreide statusverklaringen te krijgen voor de diploma’s lbo, vbo, vmbo, mavo, havo, vwo, mulo, hbs en mms. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Voor deze onderwijssoorten zijn echter ook standaard statusverklaringen te krijgen. Deze kunt u gratis downloaden van de website Europass.nl.